Wilskracht is niet meer nodig om te stoppen met roken

“Ik zo zo graag willen stoppen met roken, maar ik heb gewoon niet de wilskracht" zei een roker pasgeleden nog tegen ons.

 Klinkt dat bekend in de oren? Dan ben je niet alleen, want hij is niet de enige met dit probleem.

Veel rokers gebruiken het “gebrek aan wilskracht” als excuus om door te gaan met roken. En dat is heel begrijpelijk. Want hoewel het misschien voor niet rokers als een slap excuus klinkt, is het dat zeker niet.

Want wetenschappelijk studies hebben meerdere malen aangetoond dat alleen het gebruik van wilskracht een van de minst effectieve manieren is om te stoppen met roken. Een uitgebreide studie naar manieren om te stoppen met roken uit 1992 rapporteerde een gemiddeld succes van slechts 6% voor wilskracht!

Van de andere kant – heb je er wel eens over nagedacht dat wilskracht erg belangrijk is bij het starten met roken?

Waarschijnlijk kun je je eerste sigaret nog wel herinneren – en de meeste rokers vonden het een onplezeirige ervaring – jezelf ziek voelen, groen worden, flauw willen vallen is niks raars. Het is een hele natuurlijke reaktie, omdat het natuurlijke afweersysteem van het lichaam probeert om de giffen uit te drijven die in het systeem binnenkomen.

Om van roken een gewoonte te maken moet je volhouden en het natuurlijke afweersysteem van het lichaam negeren. Daarvoor is zeker wilskracht nodig.

Maar wat is wilskracht dan eigenlijk?

Wilskracht is een bewuste poging om iets te doen. En vaak wordt de term gebruikt als het gaat om iets wat je eigenlijk niet helemaal wilt doen.

Dus je denkt aan iets dat gedaan moet worden wat je niet direct leuk vindt, en je neemt de beslissing om het toch te doen – om welke reden dan ook.

Veel mensen herkennen de weerstand voor het bezoekje aan de tandarts, of het maken van een examen. Je weet dat het moet gebeuren, maar het komt niet helemaal uit jezelf – je dwingt je ertoe met je bewuste wilskracht.

Je kunt zeker grote veranderingen doorvoeren, zelfs fysieke veranderingen, met bewuste wilskracht. Maar andere zaken lukken juist niet. En dat is gemakkelijk zelf te ervaren.

Probeer het volgende experiment eens als je wilt.

Denk eens aan je ademhaling, en let nu eens op wat nu gebeurt met je ademhaling, wat het tempo is. Verander het nu bewust op bepaalde manier. Misschien door iets dieper in te ademen, of door wat langer over het uitademen te doen.

Terwijl je dat doet lees je verder.

Als de gewoonte om te roken eenmaal bestaat is het een grotendeels automatisch en onbewust proces.

Er zijn rokers genoeg die zeggen dat, hoewel ze de hele dag doorroken, ze eigenlijk maar een paar sigaretten echt bewust roken. Misschien de eerste in de ochtend, of die bij de eerste koffie van de dag. De rest lijkt gewoon te gebeuren.

Het meeste van wat we doen gebeurt onbewust, en dat is meestal maar goed ook.

Als je over alles bewust na zou moeten denken, dan zou er uiteindelijk maar weinig gebeuren! En vaak zijn die onbewuste processen erg nuttig. Bij het autorijden hoeft je niet meer na te denken om te schakelen, en kun je daarom tegelijk schakelen en goed opletten op het andere verkeer. Daar hoef je niet mee aan te komen als je nog aan het lessen bent!

Maar het automatiseren en onbewust maken van dingen die je vaak moet doen kan ons ook de verkeerde kant op sturen. De gewoonte om te roken is daarvan een bekend voorbeeld.

Mensen gaan door met roken omdat hun onbewuste gedeelte het ongewenste idee heeft dat sigaretten zinvol en belangrijk zijn. Belangrijk om te ontsnappen aan stress, om te ontspannen of voor een sociaal kletspraatje.

Wilskracht is niet effectief in die situaties, omdat het erg moeilijk is om bewust automatische processen te veranderen – zeker als dat over langere tijd moet. Want het automatische onbewuste wint bijna altijd. En het oude patroon komt dus weer terug.

Je ademhaling is waarschijnlijk weer zoals het was voor het experiment, nietwaar?

Er is nog een reden waarom wilskracht niet echt helpt bij het stoppen met roken.

Wilskracht is een van de minst effectieve methoden is om te stoppen met roken omdat het zich meestal concentreert op de verkeerde dingen.

Normaal gesproken wordt de wilskracht gericht op niet roken. Dus een bewuste beslissing om roken tegen elke prijs te vermijden en om alle dingen niet meer te doen die horen bij het opsteken van die sigaret.

Jammer genoeg roept dit een direct conflict op met de manier waarop onze hersenen werken.

Je geest is namelijk niet erg goed in het verwerken van ontkenningen.

Als ik je vraag om niet te denken aan een roze olifant, dan is het eerste dat je moet doen een beeld oproepen van een roze olifant om te kunnen begrijpen waar je niet aan moet denken! Met roken is dat niet anders.

Bewust niet aan roken denken is een goede manier om wel aan roken te denken. En bewust niet aan roken denken is een goede manier om je aandacht juist te richten op datgene wat je niet wilt.

Hoe stoppen de meeste mensen?

Mensen die stoppen met roken doen dat meestal heel snel. En vaak als reaktie op een specifieke gebeurtenis zoals een serieuze gezondsheidswaarschuwing met bijvoorbeeld een opname in een ziekenhuis.

Dan heeft de onbewuste geest heel krachtig iets nieuws geleerd. Namelijk dat een sigaret een giftige moordenaar is, in plaats van die geruststellende vriend die het al die jaren leek.

Hypnose lijkt daarop en werkt eigenlijk op dezelfde manier.

Met hypnose kan je dus precies hetzelfde bereiken maar dan meer doelgericht.

Hypnose is niets anders dan een manier om tegen je onbewuste te praten en om het te voorzien van nieuwe informatie. Net zoals je nieuwe software op een computer kunt installeren.

Een effectieve hypnotische interventie oefent de nieuwe positieve toekomst zonder sigaretten. En richt zich op alle gunstige dingen die daarbij horen: een betere gezondheid, frissere kleren, voedsel beter kunnen proeven, meer geld om uit te geven.

En daarmee wordt de valkuil gemeden om de aandacht te blijven richten aan de dingen die dan juist niet meer zullen voorkomen.

Het ontbreken van wilskracht is geen goed excuus is om niet te stoppen – omdat het MET wilskracht niet beter lukt.

Hypnose een goed alternatief voor zowel mensen die wel wilskracht hebben, als mensen die geen wilskracht hebben. Want hypnose is niet alleen gemakkelijker, maar ook nog eens effektiever doordat het aansluit bij de manier waarop onze hersenen werken.

Is je interesse gewekt? Hier is meer informatie te vinden over onze oplossing om te stoppen met roken

Comments

Reakties gesloten.