De jeugd van Milton Erickson

Milton Erickson werd in 1901 geboren in Aurum, Nevada. Deze stad verdween nadat de zilvermijn uitgeput raakte. Op zijn vijfde verhuisde de familie naar Lowell, Wisconsin om een boerderij te beginnen.

Zelfs als kind viel Milton op omdat hij anders was: hij was een bovenmatig ijverige student die alle lessen goed voorbereidde. Hij las erg graag, en hij las dan ook alles wat hij maar tegenkwam – zelfs het woordenboek.

In zijn tienerjaren begon hij met zijn publicaties. Hij schreef een artikel over de problemen van jongeren op boerderijen voor een amerikaans tijdschrift.
Als student schreeft hij graag voor kranten, en dat bleef hij vele jaren doen. En niet alleen serieuze artikelen, maar ook met humor gevulde anecdotes.

De plattelandsdokter was zijn grote voorbeeld, en hij wilde dezelfde kant op gaan.

Op zijn 17e kreeg hij echter polio, waardoor hij verlamd raakte. Een groot deel van zijn tijd bracht hij door met het luisteren naar de gesprekken in de kamers die aan zijn slaapkamer grensde. En analyseerde deze tot op het bot waarbij hij ontdekte dat er ‘verborgen’ boodschappen onder de woorden verborgen lagen.

Verder was hij vastbesloten om weer gezond te worden. Vandaar dat hij allerlei experimenten ondernam om de relatie tussen lichaam en geest te onderzoeken met als doel weer beter te worden.

Deze experimenten legde niet alleen de grondslagen voor zijn latere werk, maar zorgden er ook voor dat hij zijn verlamming overwon en steeds verder de controle terugkreeg over zijn lichaam.

Als middel om nog sterker te worden, besloot Milton om een kano tocht te maken van de Wisconsin Rivier in Milwaukee naar de Mississipi naar St. Louis. Hij zou met een vriend gaan, maar die zegde op het laatste moment af. Hij besloot niks tegen zijn ouders te zeggen, omdat die toch al moeite hadden met zijn onderneming.

Hij begon met vijf dollar op zak, en liet zich naar de rivier dragen omdat hij nog niet in staat was om ver te lopen. Hij wist dat er allerlei obstakels zouden zijn waarbij de kano gedragen zou moeten worden. Toch besloot hij dat te vertrouwen op zijn inventiviteit, totdat hij de spieren had ontwikkeld waardoor hij het alleen af kon.

Hij was ongeveer zes weken onderweg geweest toen hij weer terug naar huis kwam. Zijn vijf dollar had hij nog steeds. En hij was enorm sterk geworden in zijn schouders. Hij kon weer lopen, met behulp van een stok.

Deze reis had enorm veel invloed op Milton. Hij verdiende zijn eten door verhalen te vertellen, en de rest van zijn leven maakte hij gebruik van de kracht van verhalen. Verder verbreedde het zijn blikveld enorm, omdat hij met andere soorten mensen in aanraking kwam, die op een heel andere manier leefden dan zijn ouders.

In zijn jeugd heeft Milton dan ook tijden van isolatie een eenzaamheid ervaren, en tijden van zware lichamelijk inspanning. Hij leerde daarmee de waarden van observatie, geduld, doorzettingsvermogen en hard werken te waarderen. Hij was ervan overtuigd dat er oplossingen te vinden waren, hoe moeilijk de omstandigheden ook waren, hoe groot de tegenslagen waren en was overtuigd van de nog te ontdekken mogelijkheden van de geest.

Comments

Nog geen reakties.

Je reaktie is welkom: